theme wordpress
آموزشیعلمیفناوری

wiki چیست؟

سایت های wiki چه هستند؟  wiki به چه معناست؟ CMS چیست؟
همراه ما باشید تا در این مقاله به توضیح این موارد بپردازیم

طراحی سایت

برای درست کردن یک روزنامه و طراحی آن از نرم افزار های گرافیکی مختلفی استفاده می شود.
اگر روزنامه ها و سایت های خبری اینترنتی مانند yjc.ir یا zoomit.ir را ببینید ، برای طراحی چنین سایت هایی از نرم افزارهای مختلفی به نام سرویس مدیریت محتوا (CMS) استفاده می کنند. CMS های مختلفی وجود دارند که شما با آن ها می توانید سایت خود را بدون کدنویسی(البته سایت های بزرگ ، برای نیاز های مختلف خودشان  با کدنویسی ، CMS های مخصوص خودشان را تولید می کنند) طراحی و ایجاد کنید مانند wordpress , joomla و … . در این CMS ها یک یا چند کاربر با دسترسی مدیر و عده ای هم با دسترسی نویسنده وجود دارند که می توانند در سایت مقاله بنویسند و آنها را منتشر کنند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دانشنامه آزاد

اکنون سایتی مانند ویکی پدیا را در نظر بگیرید.

اسم آن چیست؟

دانشنامه آزاد….    

چرا آزاد؟

یکی از ویژگی های ویکی پدیا این است که هر کسی می تواند داخل آن مطلب بنویسد و هر کسی می تواند مطالب را ویرایش کند.بسیاری سایت ها مانند ویکی پدیا وجود دارند. این گونه سایت ها را که همه می توانند در آن مقاله بنویسند و مقاله ها را تغییر دهند , سایت های wiki  می نامند.

سایت های wiki توسط نرم افزار هایی با نام wiki engine تولید می شوند. wiki engine ها نوع دیگری از CMS هستند ولی با این تفاوت که در این سایت ها هر کسی می تواند اطلاعات خود را به عنوان یک مقاله نشر دهد یا مقاله ای را ویرایش کند و سایت را توسعه دهد. این مفهومی است که پشت سایت های wiki است.
سایت wikipedia با استفاده از یکی از معروف ترین wiki engine ها یعنی mediawiki ساخته شده است. همانطور که با wordpress سایت می سازند, با mediawiki هم سایت های wiki می سازند.

سایت های معروف wiki

و اکنون برخی از سایت های wiki:

wikipedia.org

wiktionary.org

  gamepedia.com

wikibooks.com

wikileaks.org

و… .

 

 

wikimedia

بسیاری از سایت های معروف wiki از جمله wikipedia.org برای شرکت wikimedia هستند. شرکتی با شعار “هر کس باید بتواند دانش خود را نشر دهد”.
سایت های wiki از محبوبیت زیادی برخوردارند چون همه می توانند دانسته های خود را به راحتی با یکدیگر در میان بگذارند.

 

 

 

 

 

تاریخچه

در سال ۱۹۹۴ وارد کانینگهام (Ward Cunningham) ویکی را ابداع کرد . او اولین کسی بود که سایتی با مفهوم این که هر فردی بتواند تغییری در محتوای سایت ایجاد کند ساخت. نام آن را wikiwikiweb گذاشت به معنای quickweb ؛ یعنی وب سریع و زنده. wiki در زبان هاوایی به معنای سریع است.
علت استفاده از wiki به جای quick این بود: در سفری که وارد کانینگهام به هاوایی داشت در فرودگاه آنجا اتوبوس هایی با نام wiki-wiki shuttels وجود داشتند که مسافران را میان ترمینال ها جابجا می کردند و او از این نام برای ابداع جدیدش استفاده کرد!!!

 

—————————

بعضی از سایت های wiki برای عموم آزاد است . حتی بدون داشتن یک اکانت ساده هم امکان تغییر در مطالب وجود دارد.(public wikis)
اما در بعضی سایت ها باید اکانت داشته باشید و احرازهویت کنید تا بتوانید مقاله ای تغییر دهید.(private wikis)

همیشه وقتی چیزی به صورت آزادانه و کاملا باز است ، خرابکاری هم در آن اتفاق می افتد. سایت های wiki راهکار هایی برای کنترل تغییرات دارند.
مثلا سایت های wikipedia یک کپی از همه مقالات دارند که اگر پس از تغییر مشکلی پیش بیاید یا تغییر برای خرابکاری انجام شود سریع آن نسخه اصلی را بازگردانی می کند. اگر هم مشکلی نبود کپی خود را با تغییرات بروز می کند.

در تجربه ای شخصی در سایت gamepedia.com یک نقطه در مقاله ای را پاک کردم و تغییرات اعمال شد . پس از مدتی نقطه باری دیگر اصلاح شده بود!!

 

 

 

 

راهکار دیگر ، ایجاد اکانت با سطح دسترسی متفاوت برای کاربران است تا کاربران کنترل شده تر تغییرات ایجاد کنند.

امیدوارم این مقاله برایتان کارا و مفید بوده باشد.

سوالات و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

با ما همراه باشید!!!

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
بستن